Jukka Behm

KIRJAILIJA / AUTHOR

Eikä yksikään.jpg

EIKÄ YKSIKÄÄN JOKA HÄNEEN USKOO (TAMMI, 2018)

Ensimmäisen uskonnollisen elämyksen Henri on kokenut maatessaan pöydän alla ja tuijottaessaan hoitotädin tyttären sukkahousujen haarakiilaa.

Vuosia myöhemmin Henri ajautuu raamattupiiriin, jolla on karismaattinen vetäjä ja paljon toinen toistaan kauniimpia naisjäseniä. Eletään 1990-lukua ja maailmanlopun merkit ovat ilmassa. Mutta kun kukaan ei tempaakaan nuoria raamattupiiriläisiä taivaaseen, monen usko alkaa horjua ja eristäytyneen piirin sisällä kyteneet seksuaaliset jännitteet ja syyllisyydentunteet purkautuvat kohtalokkain seurauksin.

Jukka Behmin romaani on kertomus horjumattomasta uskosta, orastavasta rakkaudesta ja vallasta, jolle mikään ei ole pyhää.

Reviews:

“Eikä yksikään joka häneen uskoo kuitenkin vakuuttaa kerrotun fiktiivisyyttä. Romaanin alkusanoissa todetaan: ”Kaupunkia, johon kirjan tapahtumat sijoittuvat, ei ole olemassa. Kaikki romaanissa esiintyvät henkilöt ovat keksittyjä. Seurakunta, josta kirjassa kerrotaan, ei ole seurakunta, jonka ajattelet sen olevan.” Minäkertoja Henri puolestaan antaa omalle tarinalleen lajimääreen confessio – tunnustus tai rippi.

Kaunokirjallisiin tunnustuksiin ja tunnustajiin ei ole aina luottaminen: epäluotettavuus on pikemminkin lajiin nivoutuva piirre. Myös alkusanoihin kirjoitettua vakuuttelua käy lukeminen kaunokirjallisena keinona, jonka avulla sanotaan suorastaan päinvastaista. Eikä yksikään joka häneen uskoo leikittelee niin uskaliaasti toden ja fiktion aineksilla – aina henkilöhahmojen nimivalintoja myöten – että romaani löytänee myös paheksujansa.

Huomio ei toivottavasti kuitenkaan irtaudu olennaisesta eli teoksen ansioista vetävänä rikostarinana, vakuuttavana nuorisokuvauksena sekä ennen kaikkea tarkkana läpileikkauksena sairaalloisesta hengellisyydestä, jolta kansankirkon seinät eivät suojaa edes heikoimpia jäseniään.”

SILJA VUORIKURU / KIILTOMATO

 

PEHMOLELUTYTTÖ (WSOY, 2017)

Emilialla on salaisuus, jonka hän kertoo vain pehmoleluilleen. Hän myy aikaansa miehille - tuntemattomille aikuisille miehille, jotka ihailevat hänen kuviaan netissä. Rahanteko tuntuu ällistyttävän helpolta. Pehmolelutytössä raikkaan analyysin kohteeksi joutuvat niin oma perhe kuin kaveritkin, koko nykyhetki, jossa aikuiset koettavat olla nuoria ja nuoret aikuisia. Pikkuhiljaa Emilia sukeltaa yhä syvemmälle peliin, jossa kuvittelee olevansa vallankäyttäjä, kunnes on kadota itseltään.

Pehmolelutyttö voitti Werner Söderström Osakeyhtiön ja WSOY:n kirjallisuussäätiön Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kirjoituskilpailun. Siinä etsittiin uusia kaunokirjallisia tekstejä, jotka kertovat nuorten elämästä tämän päivän muuttuvassa suomalaisessa todellisuudessa.. Raadin mukaan teos erottui joukosta vahvalla kaunokirjallisella äänellä sekä voimakkaita tunteita ja ajatuksia herättävällä aiheella, jota nuortenkirjallisuudessa ei ole paljon käsitelty.

Perustelut:

”Kilpailun voittajateos on teksti, joka on pohdituttavaa, rouheaa nykykirjallisuutta. Se uskaltaa väittää, uskaltaa olla törkeä, uskaltaa ottaa kulman, joka ei välttämättä ole myötämielinen lukijaa kohtaan. Lukijana tekee mieli vuoroin ravistella, vuoroin halata kirjaa ja sen nuorta kertojaa. Kirjallisessa perheessä teoksen henkisiä sisaruksia ovat esimerkiksi Saara Turusen Puputyttö ja Laura Gustafssonin Huorasatu.

Tekstissä kohtaavat kontroversiaali aihe ja kupliva, jutusteleva kerronta. 15-vuotias Emilia kertoo seikkailuistaan aikuisten seksuaalisessa (hyväksikäytön) maailmassa, yleisönä ovat omat pehmolelut. Teksti ei puhu kuitenkaan vain seksuaalisuudesta, vaan sen kärki on tässä ajassa. Teksti puhuu ajasta, jossa kaikki koettavat olla sitä mitä eivät ole. Aikuiset koettavat olla nuoria, nuoret aikuisia. Tämä on poseerauksen aika. Teksti tekee vahvoja havaintoja maailmasta ja arjesta ja ennen kaikkea nuoruudesta. Teksti on tarkkaa kuvatessaan ruumista ja muuttuvaa kehosuhdetta. Kehoa katsotaan subjektin, objektin ja abjektin näkökulmasta. Teos puhuu paljonkäsitellystä asiasta tavalla, jota nuortenkirjallisuudessa on ollut vain vähän. Kirjoittajalla on vahva kaunokirjallinen ääni ja kyky piirtää näkyviin nuoruutta, tärkeää rajalla olon kokemusta.”

Ehdokkuudet: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto.

 

BUNNY GIRL

Emilia has a secret she only tells her stuffed animals. She sells her time to men – strange, adult men who admire her pictures online. It seems staggeringly easy to make money.

In the eyes of Bunny Girl, the subjects of the fresh analysis are her own family and friends, along with the here and now, a time when adults try to be young people, and young people try to be adults. Emilia dives deeper and deeper into a game where she thinks she is in control, until she nearly gets away from herself.

 

AWARDS AND NOMINATIONS

2017 Shortlisted for the Finlandia Junior Award for the best Children’s & YA book

2017 Winner of the YA novel competition organized by WSOY

 

PRAISE FOR THE WORK

“An important but shocking description of the harassment and assault faced by girls. The book is an apt portrayal of how the world of adults appears in the eyes of youth. The work reminds us how innocently a young person can become the victim of abuse and how hard it is for parents to understand the media world of teenagers. The writer places himself on the side of the protagonist and defends girls’ right to sexuality.” – The Finlandia Junior Award Jury

 

Reviews:

”Behm tavoittaa — ainakin keski-ikäisen lukijan silmin arvioituna — tekstiinsä vakuuttavasti nuoren ihmisen äänen ja sinne tänne poukkoilevat ajatukset. Kirja ehkä luokitellaan nuortenkirjaksi, mutta sen lukeminen on silmiä avaavaa myös aikuisille.”
MARJO JÄÄSKÄ / ETELÄ-SAIMAA

”Jukka Behmin Pehmolelutyttö sukeltaa vaikeaan aiheeseen, sosiaalisen median mahdollistamaan niin sanottuun liiketoimintaan, joka luiskahtaa usein laittomuuksien puolelle. Nelikymppinen mieskirjailija on onnistunut eläytymään uskottavasti epävarman teinitytön sielunmaisemaan.”
LAURA KUIVALAHTI / MAASEUDUN TULEVAISUUS

”Behm kirjoittaa latautunutta ja tarkasti havainnoivaa kieltä. Hän ei kursaile rankan aiheensa kanssa ja täräyttää päähenkilönsä, 15-vuotiaan Emilian, suulla jo alkuun teoksen raflaavan sisällön ensimmäisessä kappaleessa:" Kuulkaapa rakkaani, minun on kerrottava teille salaisuus. Minä, teidän ikioma pikku Emilia, olen kauppatavaraa. Minä myyn itseäni. Nyt se on sanottu ääneen. -- Helsingin ja Turun kirjamessuilla Behm kertoi saaneensa sytykkeen nuortenromaanille Ruotsissa julki tulleesta hieman samantyyppisestä tapauksesta. Ällistyttävän uskottavasti Behm pystyy samastumaan teini-ikäisen vimmaiseen haluun olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa.” PÄIVI HEIKKILÄ-HALTTUNEN / LASTENKIRJAHYLLY

 

 

 

 

VIALLINEN VALKAISUVOIDE (REUNA, 2016)

Herra Patil ratkaisee -sarjan toisessa osassa valkaisuvoide on pilannut Patilien pyykinpesijä Anya Hublin kasvojen ihon. Adhikara Patil lupaa etsiä valkaisuvoidekauppiaan ja laittaa tämän vastuuseen viallisesta tuotteesta. Selvittämistä vaativat myös avunpyynnöt, joita on kirjoitettu kuulakärkikynällä Hindustan Timesin sivuille. Miksi juuri Adhikara Patilin aamiaispöydässä lukemaan lehteen on ilmestynyt ylimääräistä tekstiä?

Pyöräkorjaamon johtaja Adhikara Patil saa tutkimuksiinsa apua nuorelta apulaiseltaan Fateenilta. Sanansa sanottavana on myös isoäiti panji Kaneshalla, joka on varsin tarkkanäköinen, vaikka ei näe paljon mitään.

Herra Patil korjaa pyöriä ja epäoikeudenmukaisuuksia rauhalliseen tahtiinsa, siemaillen arrakkia mangopuun varjossa ja vaimonsa Mahajadeemin herkullisista ruoista nauttien. Hänellä ei ole mihinkään kiire Punen pilvettömän taivaan alla, ellei sitten leikittämään tyttärentyttäriään Neelaa ja Noopuria. Huolta paahteisiin päiviin tuovat vain Mahajadeemin pahenevat selkäkivut.

Viallinen valkaisuvoide on eksoottinen kattaus Intian makuja ja hajuja, rakastettavia henkilöitä, omalaatuisia mysteereitä, elämänviisautta ja lempeää huumoria.

Reviews:

"Jukka Behm on istuttanut intialaiseen miljööseen taitavasti rauhallisen ja viisaan päähenkilön, jonka verkkainen arkikokemus tarttuu vaivihkaa lukijaankin. Kehittyneiden maiden hektiseen elämänrytmiin tottunut lukija saattaa aluksi siirtyä epämukavuusalueelle, sillä Behm kuljettaa herra Patilin tarinaa eteenpäin kuin hidastetusta videossa. Hän kuitenkin hallitsee hitaan kirjoituksen rytmin. Alkukangistelujen jälkeen kirja muuttuu eräänlaiseksi joogaharjoitukseksi, jota kokiessa kaikki ulkopuolinen unohtuu. Mikä sen hienompaa kirjaa lukiessa? Ei mikään."
MATTI TIEAHO/ KOUVOLAN SANOMAT

"Viallinen valkaisuvoide on ihana, lupsakka kirja, jossa ei mässäillä väkivallalla, vaan ratkotaan arvoituksia, joihin poliisikaan ei juuri puutu. Kirjassa on aivan herkullisia kohtia, joita tekee mieli lukea vieruskaverille ääneen, koska siten ne ovat vielä maistuvampia."
KINI / KIRJAVINKIT

"Behm kuvailee Intiaa ja sen kulttuuria herkullisesti, ja melkein pystyin haistamaan nenässäni intialaisen ruuan tuoksun. Viallisessa valkaisuvoiteessa suurta osaa näyttelevät ne lämpö ja huumori, ne jotka tekevät lukemisesta mukavaa. Kun Jukka Behm kuvailee herra Patilia ja tämän tutkimuksia, en voinut olla hymyilemättä.”
LUKUTOUKKA KRISTA / SUOMI LUKEE -BLOGISTI

 

 

LAHJOJA NORSUJUMALALLE (TAMMI, 2013)

GIFTS FOR THE ELEPHANT GOD (2013)

Eläkkeellä oleva insinööri Adhikara Patil perustaa Puneen pyöräkorjaamon, mutta huomaakin ratkovansa samalla naapurustonsa kummallisia ongelmia. Kun räätälimestari Ganaka Kanderan nuori vaimo alkaa saada kirjeitä Kanderan edelliseltä, kuolleelta vaimolta, ja kirjeiden sävy muuttuu vaativaiseksi, tarvitaan Adhikaran apua. Päänvaivaa aiheuttaa myös nuori poika, jonka tulevaisuus on kiinni korjauskelvottomassa pyöränromussa. 

Klikkaa auki lukunäyte tästä.

Mr. Adhikara Patil, a retired engineer, opens up a bicycle repair shop in Pune, India. Adhikara is known among his neighbours to be a highly educated and wise man. Therefore tailor Ganaka Kandera decides to ask for Adhikara’s guidance as he begins receiving letters from his late wife. First, his late wife’s letters seem pretty harmless but soon the tone of writing becomes rather demanding. At the same time a young boy shows up at the bicycle repair shop. Even though the bicycle seems beyond repair, Adhikara senses that fixing it might be a question of life and death for the boy.

Click here for the sample translation in English.

- - -

Reviews:

”Kaikista suomalaiskirjailijoiden luomista yksityisetsivistä Adhikara Patil lienee hyväsydämisin ynnä filosofisin tyyliin ”Jääkaappi hurisee, vaikka hyllyt olisivat tyhjiä”. Varmaankin vastoin kirjailijan omia tarkoitusperiä tämä jälkimmäinen piirre toi mieleeni erään kainuulaisen gurun, nimittäin Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan.”
PETRI LIUKKONEN / KYMEN SANOMAT

”Lahjoja norsujumalalle on niin erilainen ja jännä lukukokemus, että sitä hevin uskoisi suomalaisen kirjoittamaksi. (– –) Behmin hyvää tuulta henkivälle kirjalle odottaa totisesti jatkoa.”
TARU PAAVOSEPPÄ / KAINUUN SANOMAT

”Romaanin tunnelma on leppoisa ja kiireetön. Kirja sisältää kosolti ajatuksia ja lausahduksia, joista voisi ottaa oppia elämää varten ja joista osa saa ainakin hymyilemään hiljaa itsekseen.”
KIRJAKAAPIN KUMMITUS

”Leppoisuus onkin tämän kirjan parhaita puolia – kirjaa lukiessa hiipii hyväntuulisuus mieleen ja jää sinne asumaan pitkäksi aikaa.”
MARI A:N KIRJABLOGI

”Kirja on herttainen ja aika ihana. Haluan lukea lisää! Behm onnistuu kuvaamaan hyvin intialaista elämänmenoa (tai sitä, millaiseksi sen voi kuvitellakin). Kirjan henkilöhahmoista maininnan ansaitsee vielä Adhikara Patilin iäkäs äiti panji Kanesha, joka on iästään huolimatta terävä täti. Yhtä kaikki, olipa onnistunut lukukokemus!”
LUKUVUOSI

"Tämä on kuin helmi, koru, valonsäde. Kirjaa lukiessa tuntuu kuin maailma muuttuisi jotenkin siedettävämmäksi ja pienemmäksi. Hyvällä tavalla."
#Kirja / Jane

 

MATKOILLA (TAMMI, 2009)

Kun kirjailija Jaana Varis kohtaa lomallaan Phuketissa miehen menneisyydestä, hän karistaa loman aiheuttaman tylsyyden suunnittelemalla, kuinka tappaisi miehen seuraavassa kirjassaan. Muistakin turistisaaren matkalaisista alkaa löytyä yhtymäkohtia kirjailijan omaan elämään, josta hän on kirjoittanut keksityn henkilöllisyyden turvin. Heille saa käydä huonosti tekojensa ja tekemättä jättämistensa mukaan, mikäli se on Variksesta kiinni.

Author Jaana Varis is spending her holidays in Phuket, Thailand. She is inspired by a random encounter with a man from her past, and spends the remaining days of her vacation planning of how to kill the man in her next novel. Suddenly other travellers start looking familiar to Mrs. Varis, and their destiny in her next novel will be determined by the level of their behaviour.  

- - -

Reviews:

”Matkoilla kuvaa kypsymättömiä, lapsenomaisia aikuisia, jotka eivät saa kunnon otetta ympäröivästä todellisuudesta. Phuketin-matka sopii heidän elämänsä vertauskuvaksi.”
AARNO PALTTALA / LAPIN KANSA

”Poukkoileva tarina koukuttaa, koska on pakko saada tietää, mikä ihmisiä yhdistää – ja mikä on ylipäätään totta ja mikä Jaanan mielikuvitusta. Lopussa rytisee.”
JENNI KLEEMOLA / KOTIVINKKI

”Behm on tarkkasilmäinen aikalaiskuvaaja. Suomalaisten Thaimaan-lomailu näyttäytyy romaanissa ilkikurisessa, jopa inhorealistisessa valossa. Rakenne on ovela, joten lue ensin kirja ja vasta sitten takakansiteksti, joka paljastaa liikaa.”
MARI IKONEN / AARRE

”Matkoilla-kirja on fiktion leikkiä. Lukija saa pähkäillä, kuka tarinan suomalaisturisteista on ikään kuin oikeasti olemassa ja kuka on Variksen sepite. Toki voi lohduttautua sillä, että kaikki ovat Behmin sepitteitä.”
HELENA MIETTINEN / KESKISUOMALAINEN

 

DR. MUMBAI (Tammi, 2007)

Helsingissä asuva intialaissyntyinen lastenpsykiatri Satish Rao on kirjoittanut poleemisen kirjan, jossa hän arvostelee suomalaisia vanhempia ja heidän tapaansa kasvattaa lapsia. Raon ajatukset eivät miellytä kaikkia, ja hänen sähköpostiinsa saapuu tappouhkauksia. Kirja kertoo yhdestä hektisestä päivästä lastenpsykiatrin elämästä. Sen aikana hän hoitaa potilaitaan, valmistautuu televisiokeskusteluun ja tasapainoilee omien ja puolisonsa sukulaisten sekä vihaisten lukijoidensa kanssa.

Child psychiatrist Satish Rao, originally from India, lives in Helsinki. He has written a controversial book, criticising Finnish parents and their ways of raising children up. His ideas do not please everybody and he receives dead threats. 'Dr. Mumbai' covers a hectic day in the life of a child psychiatrist, during which he takes care of his patients, prepares for a TV interview and tries to cope with his relatives, his partner's relatives and angry readers.

- - -

Reviews:

”Det är underhållningslitteratur med populärpsykologiskt mervärde, ibland lutande över mot det övertydliga, men skrivet med så mycket hjärta och gott humör att det smittar.”
JENNY ASCHENBRENNER / AFTONBLADET

”Forfatteren skaper mange morsomme og pussige situasjoner, men utigjennom boken er det som om han vil overgå seg selv i vittigheter, og det blir etterhånden noe manisk over det hele.”
TERJE STEMLAND / AFTERPOSTEN

”Dr. Mumbai er en roman full av kjappe karakteristikker og mye humor.”
CATHRINE KRØGER / DAGBLADET

”Dr. Mumbai on satiirinen farssi. Se virittelee enemmän kuin ratkaisee. Kaikki keskeiset ongelmat jäävät auki. Kertomus on kuin pieni ote ruljanssista, joka seuraavana päivänä jatkuu yhtä kaoottisena. Romaanin kepeä ote ei asetu vastarintaan aiheiden vakavan pohjavireen kanssa, vaan tuottaa onnistuneen, ajatuksia antavan ryöpytyksen.”
HELENA MIETTINEN / KESKISUOMALAINEN

”Esikoiskirjailija Behm kirjoittaa sukkelasti ja komiikkaa pidättelemättä. Hänen lauseensa tulee lähelle erään Hotakaisen tyyliä, joka kuvaa vakavia nyky-yhteiskunnallisia ongelmia kuivasti leiskahdellen.”

TERO TÄHTINEN / PARNASSO